Gisteren publiceerde het Financieel Dagblad een mooi artikel over waar festivalorganisatoren mee te maken krijgen als ze hun festival willen verzetten naar een ander moment. Zo spraken ze bijvoorbeeld Jasper Goossen van onder andere DGTL, wat gekoppeld is aan het paasweekend. Hij gaf aan dat, naast dat het maar eens per jaar Pasen is, het praktisch onmogelijk is om dezelfde line-up op een ander moment weer te krijgen. Daarom focust hij zich liever vast op de editie van 2021 dan een poging te doen tot verplaatsen.
Naast interviews met festivalorganisatoren, publiceerde het FD ook cijfers over de verwachtte financiële schade tijdens het festivalseizoen. Het gaat om een totaal verlies van €1,1 miljard en 15.000 banen. Dit getal is niet alleen gebaseerd op de inkomsten die festivals mislopen, maar ook op de kosten die al gemaakt zijn en investeringen voor komende edities.
Een ander lastig punt gaat over het promoten van festivals na 1 juni. Omdat je niet weet of het door kan gaan, bijvoorbeeld als je festival eind juni plaatsvindt, wil je niet te veel geld uitgeven aan marketing. Daarnaast zullen bezoekers het kopen van een kaartje langer uitstellen. Mojo gaat er vooralsnog vanuit dat grote festivals na 1 juni gewoon door kunnen gaan: “Een woordvoerder wil niet vooruitlopen op mogelijke scenario’s en wat-als-vragen. ‘De voorbereidingen zijn in volle gang.’ De organisatie neemt ‘zeker’ tot half mei geen beslissing over het wel of niet doorgaan van de festivals, ’tenzij we worden ingehaald door een nieuwe realiteit’.”.