Advies uitgebracht over Tozo 3

De huidige Tozo 2 loopt tot 1 oktober, dus is het al bijna tijd om Tozo 3 aan te kondigen. Tenminste, als er een verlenging gaat komen. Het CPB bracht een advies uit waarin het gaat om vijf varianten van de Tozo, waar Tozo 1 en 2 ook in opgenomen zijn.

Eén van de genoemde opties bevat naast een partnertoets ook een vermogenstoets. Dat zou betekenen dat als je nog meer dan 6000 euro op je spaarrekening hebt, je geen Tozo meer krijgt. Dit zou een aannemelijke volgende stap kunnen zijn, omdat door deze aanpassing de Tozo alleen nog geld voor diegenen die écht niet meer rond kunnen komen.

Wel is de manier van toetsen een spannende verandering hierin. Tot nu toe blijkt dat verschillende gemeenten moeite hebben met de uitvoering, toetsing en uitbetaling van de Tozo. Een extra voorwaarde maakt dit niet bepaald eenvoudiger.

Naast een eventuele vermogenstoets, behandelt het CPB ook de optie om de Tozo alleen nog te laten gelden voor getroffen sectoren. De regeling zou dan net als de TOGS en TVL op basis van SBI-code worden toegekend. Mocht je het dus nog niet gedaan hebben, check bij de KVK even of je nog wel onder de juiste SBI-code staat ingeschreven.

Wel willen we nogmaals benadrukken dat het CPB een advies heeft uitgebracht. Welke van de opties het kabinet gaat kiezen, is dus nog niet duidelijk. Daarnaast kan het natuurlijk dat er uiteindelijk geen van de opties gekozen wordt, maar een variant erop of helemaal geen Tozo meer vanaf 1 oktober.

Lees hier het hele rapport van het CPB.

3 antwoorden op “Advies uitgebracht over Tozo 3”

 1. Als fotograaf in de evenemtensector (bruiloften, feesten en partijen, bedrijfs- en andere evenementen) ben ik sinds 1 maart van dit letterlijk werkeloos en het ziet er niet naar uit dat deze situatie zich dit jaar nog zal herstellen. Daarnaast ben ik de komende drie jaar nog bezig met het afbetalen van mijn bedrijfskrediet dat ik tijdens de economische crisis van 2010 tot 2018 heb moeten gebruiken om te overleven op minder dan bijstandsniveau. Als er geen TOZO 3 komt, dan is mijn enige optie om in de schuldsanering te komen, wat ik tot nu toe heb weten te vermijden. Het is dus duidelijk dat ik van harte hoop dat er voor mij en allen die in een vergelijkbare situatie verkeren een TOZO 3 regeling komt.

 2. Eric Veenhuyzen,

  Klopt we zitten in een lastige situatie heb het zelfde probleem!

  Maar misschien een advies ik probeer dat namelijk ook, is er geen mogelijkheid om een andere beroep te kiezen tijdelijk?

  Ik heb bijv gesolliciteerd bij de Mc Donalds maar ben officieel brandmeldinstallateur

  We moeten niet hoop houden op de regering want die zitten vol verrassingen.
  Als zij straks de stekker eruit trekken van de torso en dan ?

  Dus advies probeer alternatieven te zoeken want met een schuldsanering sta je helemaal nergens niet je nog eens in aanmerking komt want er zullen meerdere zich op het moment aanmelden of hebben aangemeld.

  Schuldsanering komt je dalijk ook niet zomaar in.

  1. Hi Akie, ik ben uiteraard erg actief om iets anders te vinden, maar als 62 jarige valt dat niet mee. Kon ik voorheen nog koeriersdiensten rijden, op dit moment heeft dat bedrijf voor iedere beschikbare bus wel 7 chauffeurs op de wachtlijst staan. Ook deed ik tussendoor chauffeursdiensten voor een valet parkeerdienst, maar die heeft ook vrijwel geen werk meer……

   Met inmiddels 320.000 verdwenen arbeidsplaatsen zal het er niet makkelijker op worden, en de verwachting is dat het banenverlies nog zal oplopen tot een half miljoen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *