Bbz/Tozo: de belangrijkste vragen én antwoorden

De eerste gemeentelijke loketten waar je de Bbz kunt aanvragen zijn geopend, maar wij merken dat er nog een heleboel onduidelijkheid is over hoe je het aanvraagt, wanneer je er recht op hebt en wat de voorwaarden nou precies betekenen. We vroegen het na bij de Gemeente Utrecht en de Gemeente Leiden, zodat we de grootste onduidelijkheden alvast voor je uit de weg konden helpen.

Wanneer heb ik recht op Bbz?

Als je ZZP’er bent, je inschrijving bij de KVK van voor 17 maart 2020 is en je minimaal 23,5 uur per week aan je bedrijf besteedt. Daarnaast is het de bedoeling dat je zelf inschat of je het nodig hebt en er dus aanspraak op mag maken.

Wat is het verschil tussen Tozo en Bbz?

De Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers) is voortgekomen uit de Bbz. Het verschil is dat het echt een aparte tak is voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op de Bbz, maar wel financiële ondersteuning nodig hebben. Wat de voorwaarden precies zijn, wordt volgens de Rijksoverheid morgen bekendgemaakt.

Mag je bijverdienen als je de Bbz/Tozo hebt aangevraagd?

Je inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum (ongeveer 1500 euro). Als je extra geld verdient, moet je dat officieel dus terugbetalen. Er zou nog een controle achteraf kunnen komen, maar volgens de Gemeente Utrecht is dat in de praktijk eigenlijk niet haalbaar vanwege de enorme hoeveelheid aanvragen. Of deze controles uiteindelijk uitgevoerd gaan worden, is dus nog niet helemaal duidelijk. Wat ons betreft is het dus sowieso wijsheid om het bedrag dat je extra verdient, opzij te zetten.

En hoe zit het als je de Bbz/Tozo hebt aangevraagd, maar toch nog een klus krijgt?

Hiervoor geldt ongeveer hetzelfde als hierboven. Omdat de noodmaatregel zo snel uit de grond is gestampt, lijkt het alsof hier nog niks concreets over op papier staat. Als je nog een klus krijgt, vooral even het geld opzij zetten dus.

Hoe zit het nou met het inkomen van je partner, dat werd toch niet getoetst?

Nee, het inkomen van je partner wordt niet getoetst. Maar het feit of je een (fiscale) partner hebt, telt wel mee. Als je beide ZZP’er bent en aanspraak wil maken op de Tozo, krijg je in totaal zo’n 1500 euro (dus 750 per persoon). Als je geen fiscaal partner hebt, krijg je zo’n 1000 euro.

Wat moet ik antwoorden op “U hebt onvoldoende geld in kas voor de komende 3 maanden”? Er werd toch geen inkomenstoets gedaan?

Klopt. Maar, er wordt wel van ZZP’ers gevraagd om alleen aanspraak op de regelingen te maken als ze dat echt nodig hebben. Hierbij wordt een beroep gedaan op je moreel besef. Je kan als het goed is, zelf wel inschatten of je een toelage nodig hebt de komende periode of dat je ook wel zonder kan. Dit wordt niet gecontroleerd, ook omdat het geld op je spaarrekening bedoeld kan zijn voor de studie van je kind en niet voor je dagelijkse behoeften. Schat dit zelf in en vul dan ja of nee in.

Er wordt gepraat over dat je een aparte werkruimte moet hebben, hoe zit dat?

Het lijkt erop dat dit een voorwaarde van de TOGS is die is gaan wandelen op sociale media. In ieder geval is het voor de Tozo niet nodig, dit was voor de oude Bbz ook al niet.

Is er nog een verschil per gemeente?

De voorwaarden zijn voor alle gemeenten hetzelfde. Alleen de uitvoer verschilt. Zo merk je dat grote gemeenten het al klaar hebben, maar kleinere nog niet. Daarnaast zijn sommige gemeenten aangesloten bij een overkoepelende organisatie (zoals Leiden bij Rotterdam). Wat wel belangrijk is, is dat je de Bbz aanvraagt bij de gemeente waarin je woont, dus niet de gemeente waarin je bedrijf geregistreerd staat.

2 antwoorden op “Bbz/Tozo: de belangrijkste vragen én antwoorden”

  1. Dat wordt nog een hels karwei om al die honderdduizenden aanvragen naderhand te controleren. Dat kost volgens mij meer geld dan dat het oplevert.

    1. Ha Erik,

      Dat wordt inderdaad een spannende. Maar hopen dat ze dat wel nauwkeurig genoeg doen en we geen toeslagenaffaire 2.0 krijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *