Hoe zit dat nou met bijverdienen?

Bijverdienen naast de Tozo, we merken dat we er veel vragen over krijgen. Mag je bijverdienen, hoe veel en hoe geef je het aan? Tijd voor meer duidelijkheid!

De Tozo is een aanvulling op je inkomen tot aan het sociaal minimum. Dit betekent dat als je als alleenstaande zzp’er niks verdient, je €1050,- ontvangt. Als je toch nog geld verdient, laten we zeggen €300,-, wordt de overige €750,- dus aangevuld door de gemeente waar je Tozo hebt aangevraagd.

Vergeet overigens niet van dit bedrag je bedrijfskosten nog af te trekken, bijvoorbeeld vaste lasten of investeringen die je hebt moeten doen. Van het bedrag dat hierna overblijft, mag je nogmaals 18% aftrekken.

Minder dan €1050,- per maand bijverdienen levert je dus financiëel gezien niet altijd iets op. Dit staat natuurlijk los van het feit dat je het fijn kan vinden om weer aan het werk te zijn of je eigen broek (gedeeltelijk) op te houden.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je je Tozo voor deze maand al ontvangen hebt, maar toch nog werk binnenkrijgt. Er wordt dan van je verwacht dat je het te veel ontvangen bedrag terugbetaalt. Het verschilt per gemeente hoe je dit moet doen. De meeste gemeenten hebben hiervoor een formulier op hun Tozo-pagina staan. Vaak is het wel zo dat je het bedrag lang apart moet houden, omdat de verwerkingstijd bij veel gemeenten lang is.

Heb je nog vragen over bijverdienen naast je Tozo? Stel ze hieronder!

4 antwoorden op “Hoe zit dat nou met bijverdienen?”

 1. Hoi Laura,

  Stel: Ik ontvang Tozo. In september heb ik een grote opdracht en maak ik 4000 euro winst. In oktober en november verdien ik weer niets. Ik denk dat ik dan alleen over de maand september mijn Tozo zou moeten terugbetalen. Weet jij of dit klopt? Wordt er van me verwacht dat ik die winst van september dan gebruik voor de maanden er na? Of wordt per maand bekeken of ik wel of niet over het sociaal minimum kom? Ik ben heel benieuwd.

  Dank & groet!

  1. Ha Sanne,

   Voor zover ik weet geldt het dan inderdaad alleen voor september. Ik zal binnenkort eens kijken of hier meer info over te vinden is en erover posten!

   Groet, Laura

 2. Dag Laura, even voortbordurend op voorgaande:
  Stel ik ontvang TOZO 1059 euro, mijn bedrijfskosten per maand zijn 500 euro, ik werk in de theaterbranche al 30 jaar, en hoop nog steeds dat ik mijn werk volgend jaar weer zal kunnen uitvoeren, stel dat ik 400 euro per maand zou bijverdienen, wat is de berekening dan? welk bedrag wordt er dan aangevuld en hoe moet ik die 18 % zien? Dank je wel!!

  1. Hi Tineke,

   Je bedrijfskosten worden afgetrokken van je inkomsten. Als je bedrijfskosten dus daadwerkelijk hoger zijn dan je bijverdiensten, hoef je niks terug te betalen. De 18% reken je over de bijverdiensten die overblijven nadat je je bedrijfskosten van dit bedrag hebt afgetrokken. Ik hoop dat het duidelijk is zo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *