Bbz/Tozo: de belangrijkste vragen én antwoorden

De eerste gemeentelijke loketten waar je de Bbz kunt aanvragen zijn geopend, maar wij merken dat er nog een heleboel onduidelijkheid is over hoe je het aanvraagt, wanneer je er recht op hebt en wat de voorwaarden nou precies betekenen. We vroegen het na bij de Gemeente Utrecht en de Gemeente Leiden, zodat we de grootste onduidelijkheden alvast voor je uit de weg konden helpen.

Wanneer heb ik recht op Bbz?

Als je ZZP’er bent, je inschrijving bij de KVK van voor 17 maart 2020 is en je minimaal 23,5 uur per week aan je bedrijf besteedt. Daarnaast is het de bedoeling dat je zelf inschat of je het nodig hebt en er dus aanspraak op mag maken.

Wat is het verschil tussen Tozo en Bbz?

De Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers) is voortgekomen uit de Bbz. Het verschil is dat het echt een aparte tak is voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op de Bbz, maar wel financiële ondersteuning nodig hebben. Wat de voorwaarden precies zijn, wordt volgens de Rijksoverheid morgen bekendgemaakt.

Mag je bijverdienen als je de Bbz/Tozo hebt aangevraagd?

Je inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum (ongeveer 1500 euro). Als je extra geld verdient, moet je dat officieel dus terugbetalen. Er zou nog een controle achteraf kunnen komen, maar volgens de Gemeente Utrecht is dat in de praktijk eigenlijk niet haalbaar vanwege de enorme hoeveelheid aanvragen. Of deze controles uiteindelijk uitgevoerd gaan worden, is dus nog niet helemaal duidelijk. Wat ons betreft is het dus sowieso wijsheid om het bedrag dat je extra verdient, opzij te zetten.

En hoe zit het als je de Bbz/Tozo hebt aangevraagd, maar toch nog een klus krijgt?

Hiervoor geldt ongeveer hetzelfde als hierboven. Omdat de noodmaatregel zo snel uit de grond is gestampt, lijkt het alsof hier nog niks concreets over op papier staat. Als je nog een klus krijgt, vooral even het geld opzij zetten dus.

Hoe zit het nou met het inkomen van je partner, dat werd toch niet getoetst?

Nee, het inkomen van je partner wordt niet getoetst. Maar het feit of je een (fiscale) partner hebt, telt wel mee. Als je beide ZZP’er bent en aanspraak wil maken op de Tozo, krijg je in totaal zo’n 1500 euro (dus 750 per persoon). Als je geen fiscaal partner hebt, krijg je zo’n 1000 euro.

Wat moet ik antwoorden op “U hebt onvoldoende geld in kas voor de komende 3 maanden”? Er werd toch geen inkomenstoets gedaan?

Klopt. Maar, er wordt wel van ZZP’ers gevraagd om alleen aanspraak op de regelingen te maken als ze dat echt nodig hebben. Hierbij wordt een beroep gedaan op je moreel besef. Je kan als het goed is, zelf wel inschatten of je een toelage nodig hebt de komende periode of dat je ook wel zonder kan. Dit wordt niet gecontroleerd, ook omdat het geld op je spaarrekening bedoeld kan zijn voor de studie van je kind en niet voor je dagelijkse behoeften. Schat dit zelf in en vul dan ja of nee in.

Er wordt gepraat over dat je een aparte werkruimte moet hebben, hoe zit dat?

Het lijkt erop dat dit een voorwaarde van de TOGS is die is gaan wandelen op sociale media. In ieder geval is het voor de Tozo niet nodig, dit was voor de oude Bbz ook al niet.

Is er nog een verschil per gemeente?

De voorwaarden zijn voor alle gemeenten hetzelfde. Alleen de uitvoer verschilt. Zo merk je dat grote gemeenten het al klaar hebben, maar kleinere nog niet. Daarnaast zijn sommige gemeenten aangesloten bij een overkoepelende organisatie (zoals Leiden bij Rotterdam). Wat wel belangrijk is, is dat je de Bbz aanvraagt bij de gemeente waarin je woont, dus niet de gemeente waarin je bedrijf geregistreerd staat.

Meer belastinguitstel aangekondigd

“Ondernemers kunnen vanaf vandaag ook uitstel aanvragen voor de accijns, de milieubelasting, de kansspelbelasting, de assurantiebelasting en de verhuurdersheffing. Het uitstel geldt tot in ieder geval 19 juni, maakte staatssecretaris van Financiën Vijlbrief bekend.” meldde de NOS.

Daarnaast is het nog maar de vraag of de eerder aangekondigde belastinguitstel geen afstel wordt. Dit hangt namelijk af van de economische situatie zodra de coronacrisis op zijn einde loopt. De afgelopen weken zagen wij ook enkele petities langskomen die er bijvoorbeeld voor pleiten om de omzetbelasting van het eerste kwartaal (die zo’n beetje nu betaald moet worden) kwijt te schelden.

Richtlijnen voor vouchers bekendgemaakt

Zojuist meldde de NOS dat de ACM vouchers als een goede oplossing ziet om bezoekers terug te betalen.

Bron: NOS

Consumenten houden dus wel het recht op terugbetaling, maar je kan in eerste instantie een voucher aanbieden dat ze kunnen gebruiken om een andere voorstelling, concert of festival te bezoeken. Zo ben je niet direct álle inkomsten van je evenement kwijt.

Waarom het verzetten van een festival vaak onmogelijk is

Gisteren publiceerde het Financieel Dagblad een mooi artikel over waar festivalorganisatoren mee te maken krijgen als ze hun festival willen verzetten naar een ander moment. Zo spraken ze bijvoorbeeld Jasper Goossen van onder andere DGTL, wat gekoppeld is aan het paasweekend. Hij gaf aan dat, naast dat het maar eens per jaar Pasen is, het praktisch onmogelijk is om dezelfde line-up op een ander moment weer te krijgen. Daarom focust hij zich liever vast op de editie van 2021 dan een poging te doen tot verplaatsen.

Naast interviews met festivalorganisatoren, publiceerde het FD ook cijfers over de verwachtte financiële schade tijdens het festivalseizoen. Het gaat om een totaal verlies van €1,1 miljard en 15.000 banen. Dit getal is niet alleen gebaseerd op de inkomsten die festivals mislopen, maar ook op de kosten die al gemaakt zijn en investeringen voor komende edities.

Een ander lastig punt gaat over het promoten van festivals na 1 juni. Omdat je niet weet of het door kan gaan, bijvoorbeeld als je festival eind juni plaatsvindt, wil je niet te veel geld uitgeven aan marketing. Daarnaast zullen bezoekers het kopen van een kaartje langer uitstellen. Mojo gaat er vooralsnog vanuit dat grote festivals na 1 juni gewoon door kunnen gaan: “Een woordvoerder wil niet vooruitlopen op mogelijke scenario’s en wat-als-vragen. ‘De voorbereidingen zijn in volle gang.’ De organisatie neemt ‘zeker’ tot half mei geen beslissing over het wel of niet doorgaan van de festivals, ‘tenzij we worden ingehaald door een nieuwe realiteit’.”.

Waar moet je aan denken als je tijdelijk in loondienst gaat?

Heb je tijdelijk werk gevonden dat je in loondienst kan doen? Gefeliciteerd! Dit scheelt je een hoop gedoe rondom de Tozo of TOGS én je blijft gewoon lekker bezig. Wel moet je dan even rekening houden met het volgende.

Urencriterium

Om in aanmerking te komen voor onder andere de zelfstandigenaftrek, moet je voldoen aan een urencriterium. Dit houdt in dat je 1225 uur in een jaar aan je bedrijf moet besteden én je moet meer tijd aan je bedrijf besteden dan aan je werk in loondienst. Dit laatste geldt pas als je al langer dan 5 jaar ondernemer bent.

Omdat dit op jaarbasis is, zal het voorlopig nog wel loslopen met dat aantal uur, maar houd vooral de 1225 uur wel even in de gaten. Als je 1225 uur in een jaar moet maken, is dat namelijk gemiddeld 23 uur per week. Als je dus normaal gesproken 23 uur in een week werkt aan je bedrijf en nu tijdelijk niet, is de kans best groot dat je het urencriterium niet gaat halen.

Als je het criterium achteraf niet gehaald blijkt te hebben, heb je dus geen recht op zelfstandigenaftrek. In je aangifte over 2020 kun je hier dus geen aanspraak op maken, dus let daarop als je in 2021 je belastingen invult! Overigens geldt het urencriterium niet als je met zwangerschapsverlof bent of ziek bent en zou het ook zomaar kunnen dat de regels wat aangepast gaan worden in verband met corona.

Oproep voor noodfonds voor de culturele sector

Dat de culturele sector momenteel in zwaar weer zit, moge duidelijk zijn. Direct na aankondiging van de maatregelen op 12 maart, dienden Rob Jetten en Jesse Klaver al een motie in en minister van Engelshoven reageerde hier vaagjes op. Helaas staat er nog altijd niks concreets in de steigers wat de culturele sector kan helpen.

Daarom schreef een aantal brancheorganisaties, waaronder Kunsten ’92 en Federatie Creatieve Industrie, een brandbrief aan het kabinet. Hierin geven zij aan dat bij de culturele organisaties waarmee zij spraken “de wanhoop nabij” is, vooral naar aanleiding van de reactie van minister van Engelshoven. Vanwege het atypische karakter van de culturele sector, vrezen de organisaties voor “regels die niet matchen”, dus dat werknemers, ZZP’ers en organisaties niet in aanmerking komen voor de huidige steunmaatregelen.

“De sleutel ligt in een overbruggings- en garantiefonds dat zowel de liquiditeitsproblemen op korte termijn als de economische schade op middellange termijn kan opvangen, zowel voor freelancers als voor bedrijven en instellingen. Het hangt allemaal met elkaar samen. De sector staat klaar om dit fonds met uw steun, en met de steun van gemeenten, fondsen en publiek op te richten.”

In de Volkskrant publiceerden SP, GroenLinks en PvdA samen met verschillende artiesten, zoals Ali B, Johanna ter Steege en Claudia de Breij een soortgelijke brief. Ook zij roepen op om een steunfonds samen te stellen om de culturele sector, én de vele freelancers die hierin werkzaam zijn, te redden.

In NRC reageerde de minister op de brandbrief: “Ik begrijp heel goed dat we er met deze maatregelen nog niet zijn, we bekijken wat we stap voor stap moeten doen. Het kabinet heeft miljarden uitgetrokken voor generieke maatregelen, waar ook de culturele sector in mee deelt. Daarnaast is er een coulancepakket dat veel liquiditeit geeft aan de gesubsidieerde sector. Nu kijken we samen met de taskforce waar nog maatregelen nodig zijn voor korte en lange termijn.”

Waarom krijgen ZZP’er minimumloon en werknemers hun volle salaris?

Dat weten wij ook niet. Even ter verduidelijking: ZZP’ers krijgen €1000,- als ze alleenstaand zijn en €1500,- als stel. Iemand die in loondienst is, krijgt gewoon doorbetaald, mits zijn/haar werkgever werktijdverkorting heeft aangevraagd. De werktijdverkorting vergoedt 90% van het salaris, tot aan €9538,- per maand. HUH?!

Dat komt er dus op neer dat mensen die werken voor een baas (oké, en flink goed verdienen) bijna 10 keer zo veel krijgen als ZZP’ers. Natuurlijk gunnen we het die mensen van harte, maar waarom is het bedrag bij ZZP’ers niet gebaseerd op hun eerdere inkomen? De vaste lasten die je hebt, zoals de kosten voor je woning, zijn vaak ook gebaseerd op je inkomen, dus ZZP’ers raken hierdoor behoorlijk in de shit.

Floris Beets formuleerde het probleem hieronder heel goed wat ons betreft. De ZZP’er zit in een soort niemandsland.

Niemandsland. De zzp-er zit officieel in niemandsland. Ze worden niet gezien als werknemer, maar ook niet beoordeeld als…

Slået op af Floris BeetsTirsdag den 31. marts 2020

Maatregelen verlengd t/m 28 april

Er was nogal wat onduidelijkheid rondom 6 april, 1 juni en vergunningsplichten, maar zojuist kwam het kabinet met meer duidelijkheid in de nieuwe persconferentie. De maatregelen zoals ze nu tot 6 april gelden, zijn verlengd t/m dinsdag 28 april. Wel gaf de premier aan dat na 28 april echt nog niet alles normaal zal zijn. En dat de kans heel klein is dat de maatregelen eerder opgeheven gaan worden. Niet dat we echt anders verwacht hadden…

Voor vergunnings- en meldingsplichtige evenementen geldt nog steeds dat ze tot 1 juni verboden zijn. Nog altijd is onduidelijk of evenementen zonder vergunningsplicht (bijvoorbeeld omdat ze plaatsvinden in een theater of concerthal) nu tot 1 juni of 28 april zijn afgelast. Wel werd duidelijk dat voetbalwedstrijden, die natuurlijk in een stadion plaatsvinden, niet mogen doorgaan. We vrezen het ergste, maar duidelijkheid zou fijn zijn!

Schrijf een brief aan Bep!

Ook onze eigenste Martje Bergsma kwam afgelopen week met een te gek initiatief. Ze speelde al een tijdje met het idee, maar de coronacrisis bracht wat schot in de zaak. Via Brieven aan Bep kun je je aanmelden om penvriend te worden met een oudere die het leuk vindt om wat meer contact te hebben.

De aanmeldingen koppelt Martje aan ouderen met dezelfde interesses, zodat je ook echt over dingen kan schrijven die je zelf leuk vindt. Ze heeft inmiddels al 150 aanmeldinge gehad en is opgepikt door Omrop Fryslân!

Wil je meedoen? Mail dan naar brievenaanbep@gmail.com.

Goed nieuws van Buma!

We schreven al eerder over de intenties van Buma Stemra om muziekgebruikers tegemoet te komen en nu blijkt dat er inderdaat tijdelijke vrijstelling mogelijk is. Voorwaarde is wel dat je bedrijf tijdelijk gesloten is vanwege de coronamaatregelen. Let wel op, als je door de overheid gecompenseerd wordt, zou het kunnen dat je niet in aanmerking komt voor een vrijstelling.

“Op dit moment hoeft u niet te betalen als u een winkel, bedrijf of instelling heeft dat als gevolg van de overheidsmaatregelen verplicht gesloten is. Wij gaan met klanten en hun vertegenwoordigers in gesprek om tot passende oplossingen te komen voor het muziekgebruik dat als gevolg van deze maatregelen niet heeft plaatsgevonden. In een later stadium zullen wij hierover nader informeren.”

Lees hier meer informatie over de regeling van Buma Stemra.

De beste tips voor een thuisbios

Heb je Netflix uitgespeeld en snak je naar een mooie nieuwe film nu alle bioscopen dicht zijn? Wij wel. Een kleine speurtocht hielp ons aan toffe platforms om arthousefilms thuis te kijken.

Cinetree kondigde vorige week aan dat met de code samenthuis alle films t/m 6 april gratis zijn. Nog een weekje dus! Kijk bijvoorbeeld C’est ça l’amour of Niemand in de Stad. Het aanbod wisselt trouwens regelmatig!

Via Picl huur je de nieuwste arthousefilms en steun je ook nog eens je favoriete filmtheater. Voor premierefilms betaal je €8,50 en voor gemiste films €4,99. Picl wordt aangevuld met de nieuwste films, nu zie je nog Parasite of For Sama.

Cinemember is eigenlijk de Netflix van de arthousefilms. Voor €9,99 per maand (en eerste 2 weken gratis) zie je héél veel oude en nieuwe films, zoals Slumdog Millionaire of Midnight in Paris.

Ben je lid van Cineville? Dan heb je vast al een e-mail gekregen over Vitamine Cineville. De films die je normaal gesproken nu in een filmtheater had gekeken, zie je nu online. Bijvoorbeeld Jumbo of La Belle Époque.

De NPO zendt regelmatig mooie films uit op televisie. Die worden vervolgens online gezet op NPO Start plus, waar je ze nog een hele poos kan terugkijken. Een abonnement is €2,95 per maand en je kan er ook een berg series mee bingen!

En dan blijft er nog één belangrijk ding over, een grote bak popcorn! Hier wat spannende popcornrecepten, zodat je dat ook niet hoeft te missen.