Financiële hulp steeds vaker nodig

Géén leuk nieuws, zo aan het begin van deze korte week: er kloppen steeds meer freelancers aan bij de overheid voor hulp bij hun financiële problemen. Meer dan de helft van die ondernemers (6000 mensen!) bleken de afgelopen tijd hier zelf geen oplossing meer voor te kunnen vinden, en hulp nodig te hebben vanuit de zogeheten Nederlandse Schuldhulproute.

Heb je zelf advies nodig? Wij weten het één en ander over de noodregelingen, maar bel ook vooral met de speciale hulplijn voor geldzorgen, op 0800-8115. Je belt gratis én anoniem, supergoed! Op geldfit.nl kun je daarnaast zelf testen hoe je er financiëel voorstaat, en via daar direct hulp inschakelen.
Hoe eerder je dit doet, hoe beter! Hang in there <3

Wat in het vat zit…

…verzuurt niet, of nouja wel bijjjjna; want het wachten op het garantiefonds duurde toch wel érg lang. De afgelopen maand zijn er tientallen voorverkopen gestart, data verzet (de meesten naar augustus en september) en festivals verplaatst naar volgend jaar. Elke organisator lijkt zijn eigen afwegingen te maken en/of over een eigen glazen bol te beschikken 🔮: zo kondigde Lowlands dinsdag gewoon het eerste deel van zijn programma aan, heeft Pinkpop uit voorzorg een vergunning aangevraagd voor 27-29 augustus 2021 en kondigde North Sea Jazz gisteren juist aan naar 8-10 juli 2022 te verhuizen. Eén ding is duidelijk: een ‘normale’ festivalzomer wordt het hoe dan ook niet.

Een noodzakelijke voorwaarde om uberhaupt een festival te kunnen organiseren deze zomer is de ruggensteun van het garantiefonds, waarmee de overheid garant staat voor de preproductiekosten in het geval van annulering van het festival. Maar wat zijn nu de spelregels van dat fonds? Eindelijk zijn die bekend geworden, en zoals verwacht zijn sommige onderdelen zuur, en andere zoet:

* De regeling heet TRSEC, en geldt voor evenementen tussen 1 juli en 31 december van dit jaar;
* Enkel festivals die 2x eerder een annuleringsverzekering gehad hebben, komen in aanmerking;
* De regeling is aan te vragen vanaf 1 mei, maar: wie het eerst komt, wie het eerst maalt;
* Geplande evenementen mógen worden verschoven naar 1 juli of later;
* De overheid dekt 80% van de gemaakte kosten, voor de overige 20% kan een voordelige lening worden afgesloten;
* Er is geen onderscheid tussen grote en kleine evenementen;
* Voor het garantiefonds is vooralsnog een bedrag uitgetrokken van 385 miljoen euro.

De totale lijst met voorwaarden en voornemens vind je in deze Kamerbrief. Over een aantal kadervoorwaarden (zoals: onder welke voorwaarden een evenement een vergunning kan krijgen, óf het nodig is voor een organisatie om een evenementenvergunning te hebben om een beroep te kunnen doen op de TRSEC, en hoe het precies zit met het verplaatsen van reeds geplande evenementen buiten deze data), wordt vandaag druk overlegd tussen evenementenorganisaties en brancheverenigingen onderling. De verwachting is dat deze voorwaarden ook spoedig helemaal helder zullen zijn…even afwachten dus nog!

Een jaar van lockdowns

Wauw, wat vliegt de tijd (en de wind) – vandaag precies een jaar geleden kondigde Mark Rutte aan dat voorstellingen, producties en bijeenkomsten van 100 mensen of meer, niet meer waren toegestaan. Weet jij nog waar je was? En wat je toen dacht? En hoe veel rollen WC-papier je hebt ingeslagen? Waar we toen nog berusting en perspectief (toch wel hét coronadogma inmiddels!) hadden dat het bij 3 weken zou blijven, en theaters en festivals vóór de zomer wel weer open konden…weten we nu natuurlijk wel beter. Wat een jaar!

Voor ons is het best een grote waas wat allemaal is gebeurd, omdat teleurstelling en hoop zich in rap tempo afwisselden, maar één ding wisten we zeker in dat prille begin: we konden en wilden niet stil blijven zitten, en rustig toekijken hoe de sector, met al haar fantastische evenementenmensen, stukje bij beetje zou afbrokkelen. Hoe de overheid freelancers, die plotsklaps geen inkomen meer hadden, zou laten zitten met vage informatie en onbegrijpelijke aanvraagformulieren. Hoe we samen de moed aan het verliezen waren en moesten detoxen van al die mooie producties die we zagen vervliegen. Daar wilden we wat aan doen!

Met een jaar aan lockdowns bestaat dit blog op de dag af ook exact een jaar. We zijn hartstikke blij hem begonnen zijn: dat dat we er een kleine bijdrage mee kunnen leveren aan kennisdeling, en dat we met z’n allen zoveel geleerd hebben over onze sector. Het is daarnaast superbijzonder is dat zoveel van jullie afgelopen jaar de telefoon hebben gepakt en ons gebeld hebben, voor een klets of (vooral) met vragen over de noodhulp. Hopelijk hebben jullie er iets aan gehad. Maar toch: een jaar corona. Het is geen feestje waard – gelukkig al het andere wel! #liefs

Enquête Kunstenbond & Creatieve Coalitie

De Kunstenbond en leden van de Creatieve Coalitie hebben samen een onderzoek opgezet, om in kaart te brengen wat de financiële situatie is van iedereen die in de culturele en creatieve sector werkt. Het gaat daarbij over vragen over wat voor soort werk je nu (niet) doet, of je gebruik maakt van de steunpakketten en of je het financieel nog wel redt.

Inderdaad, de zoveelste enquête – maar wel een nuttige! Ze leggen zelf waarom het supergoed is om hem even in te vullen:

Wij willen de situatie voor jullie verbeteren. Cijfers helpen mee in onze strijd. Cijfers creëren meer begrip bij beleidsmakers voor de situatie van onze sector, ze moeten leiden tot een eerlijkere verdeling van de noodsteun en tot passende steunmaatregelen voor onze zzp’ers. 

Kortom, de verzamelde cijfers zijn een belangrijke ondersteuning in hun lobby voor aanvullende steunmaatregelen. Dus: vul hem in, je vindt hem hier!

Noodhulp-updates

We hebben twee nieuwtjes voor jullie over de noodpakketten, komen ze!

1. Eindelijk is het zover: de evenementenmodule van de TVL (de VLE, Vaste Lasten Evenementenbranche) is vandaag geopend. Maarrr…voordat je enthousiast naar de website van de RVO navigeert om hem aan te vragen, kan je beter éérst je mailbox checken. De regeling is namelijk enorm beperkt, en alleen op uitnodiging aan te vragen. Je komt alleen in aanmerking als je de 1e TVL (juni-september) hebt gekregen én je geen recht hebt op TVL Q4 2020/Q1 2021. Sorry voor de dooie mus…
Ohja, mocht je wel die Gouden Mail gekregen hebben: regel het dan asap, vóór 18 maart (!) en houd er rekening mee dat er een heleboel aanvullende info wordt gevraagd (inloggen met e-herkenning, een onafhankelijke verklaring boekhouder én een opgave evenementenomzet). Begin dus op tijd!

2. Dit wisten we natuurlijk al langer, maar uit onderzoek van RTL Z is wederom gebleken dat er grote verschillen zijn tussen gemeentes in hun Tozo-beleid. Zo hoeven student-ondernemers die onterecht Tozo hebben ontvangen die in sommige gemeentes niet terug te betalen, en in andere wél. Vanwege deze onduidelijkheid zijn de regels vanuit het ministerie van Sociale Zaken onlangs aangepast, en daaropvolgend hebben een aantal gemeentes (o.a. Rotterdam en Utrecht) studenten actief benaderd om te zorgen dat zij hun uitkering alsnog mochten houden. Kijk, dat is nou aardig van ze <3

Voorproefje op de Fieldlabs: de Super Bowl!

Al sinds de 00’s is dit toch één van de jaarlijkse events die het hart van de gemiddelde evenementenmens twee tot drie slagen laat overslaan: de Halftime Show van de Super Bowl. Na Madonna, Lady Gaga en Queen Bey was het dit jaar aan the Weeknd om in zes minuten de stadionvloer om te toveren van grasveld tot mainstage.

Wacht…zei je, in zes minuten?! Jep! Het lijkt wel toveren, maar je ziet in deze timelapse dat het maarliefst 3000 van onze collega’s zijn die (in pre-corona-jaren) dit klusje klaren. Dit jaar gaat dat natuurlijk anders: niet alleen mocht er véél minder publiek in het stadion aanwezig zijn (‘slechts’ 25.000 mensen), en kon maar 1/3 van de normale crew aan de slag; ook waren de meerkosten van alle veiligheidsmaatregelen zó enorm, dat het management van the Weeknd naar verluidt 7 miljoen euro heeft bijbetaald (!) om de show te kunnen produceren op de voor hen perfecte manier.

En eerlijk is eerlijk: een perfecte en superbijzondere show is het absoluut geworden. Het doel van het productieteam was “to make this show look like it’s nót affected by Covid,” en tegelijkertijd om hun kans te grijpen om alles volledig ‘anders dan anders’ te doen. Daarom hebben ze onder meer besloten om niet vanaf het veld, maar vanaf de tribune te spelen, en om 30.000 kartonnen poppen tussen de gewone bezoekers te plaatsen. Ook is er een prachtig decorontwerp gemaakt in Las Vegas-sferen en…nouja, zullen we niet alles verklappen?

Wij zaten met kippenvel op de bank, want zélfs na alle spectaculaire voorgangers is deze editie op alle fronten een ultiem gave productie. Mocht je hem nog niet gezien hebben, kijk hem dan hier, en mocht je nog zin hebben om verder te nerden dit weekend: we vonden een tof interview met de uitvoerend producent, die een boeiend kijkje achter de schermen van zo’n productiedag geeft, en hier lees je een zalig lang interview met de hoofd geluidsontwerper, inclusief technische tekeningen. Enjoy!

Hier kan je terecht als je er ff doorheen zit

Dat de afgelopen tijd voor veel mensen behoorlijk heftig is, is (helaas) geen nieuws. We kunnen ons onwijs goed voorstellen dat je af en toe geen uitzicht meer hebt, niet meer weet wat je met jezelf aan moet, of gewoon even met iemand wilt praten. Gelukkig zijn er een aantal nieuwe initiatieven die je deels door deze rotperiode heen kunnen slepen.

De eerste mogelijkheid is deze hulplijn voor ondernemers. Je gaat hier geen oplossingen voor de grote vragen des levens vinden; de lijn is primair bedoeld om een luisterend oor te bieden en je door te verwijzen. Zit je er doorheen, ben je de stress niet meer de baas of wil je gewoon even ranten? Bel dan 088-9990000 voor de hulplijn van ONL en IMK.

Je kunt subsidie krijgen voor mentale ondersteuning, vanuit Werktuig PPO, omdat dit bijdraagt aan je professionele ontwikkeling. Als je in de creatieve of culturele sector werkt, kan je hiervoor in aanmerking komen. De subsidie kan je bijvoorbeeld gebruiken voor De Kunst van het Onstpannen, van ontspanningscoach Brigitte, waarin je door middel van een (online of live) creatieve cursus leert om rust in je hoofd terug te krijgen. Supertof!

En ben je je kinderen even hélemaal zat? Dan kan je de speciale schreeuwlijn van de Oudertelefoon bellen om even alles eruit te gooien, begeleid door snoeiharde metal. De iets minder gefrustreerde ouder kan ook kiezen voor de meditatiefunctie. Doe er je voordeel mee! Hang in there <3

2020 in cijfers

Mocht je zin hebben in een heerlijke, smeuiige longread voor deze donkere wintermaanden: hoe klinkt een onderzoeksverslag van 51 kantjes over de toestand van de culturele en creatieve sector in Europa? Kopje thee en een koekje erbij, en…lezen maar!

Nee even zonder dollen: de huidige toestand in ‘ons’ deel van de Europese economie, is uiteraard niet al te rooskleurig te noemen. Accountantskantoor EY heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de cijfers binnen onze sector van de afgelopen jaren, en zij hebben hun bevindingen samengevat in dit rapport.

De belangrijkste bevindingen van vóór de coronacrisis zijn dat er in onze sector in 2019 een jaaromzet was van €643 miljard euro, wat gemiddeld genomen dan weer goed was voor 4,4% van het BBP (het bruto binnenlands product, oftewel ‘het totale inkomen’) van de EU als geheel. Dat zijn behoorlijk indrukwekkende resultaten, want dat is meer dan bijvoorbeeld in de autobranche, het toerisme (!) of de telecomsector.

Ook interessant: in 2019 was er in heel Europa gemiddeld 14% van de werknemers werkzaam op freelance basis, terwijl dat in onze sector maarliefst 33% is. Ook werken er doorgaans iets meer vrouwen in de culturele en creatieve sector dan in andere beroepen, en is hun aantal gaandeweg gestegen sinds 2013. Ook zijn de mensen die in onze sector werkzaam zijn steeds hoger, langer en beter opgeleid. Goed nieuws! Lekker gewerkt!

Goed, je voelt die MAAR natuurlijk inmiddels lang en breed aankomen: in 2020 heeft er dankzij corona in onze sector een omzetdaling plaatsgevonden van maarliefst 31%. Dat is méér dan in het toerisme en in de retail, en evenveel als in de luchtvaart (wat dan weer niet heel verwonderlijk is). Een goed voorbeeld dat in het verslag wordt benoemd is de daling in bezoekersaantallen van het Rijksmuseum van 92%, namelijk: van 10.000 per dag naar gemiddeld 800, in 2020. De harde conclusie is dan ook dat de gevolgen post-corona nog jarenlang te voelen zullen zijn, onder meer door het enorme kennisverlies dat inmiddels gaande is. En ook het consumentenvertrouwen heeft een flinke dreun gekregen, iets dat instellingen en organisaties (zoals festivals!) pas na jaren herwonnen zullen hebben, zo wordt becijferd.

Goed, we kunnen nog wel uren doorgaan met het samenvatten van het onderzoek, maar stiekem is het eigenlijk wel écht een tip om er zelf even doorheen te bladeren. Er staan veel interessante, goed leesbare grafieken in en ook de experts die aan het woord komen hebben boeiende dingen te zeggen over de toekomst van onze sector, onder andere over de ‘nieuwe’ digitale wereld en de toekomst van het live streamen.

De korte samenvatting van het advies van EY voor de toekomst: de EU moet wettelijke kaders gaan maken waardoor het veel makkelijker en aantrekkelijker moet worden om te investeren in de kunsten, en er moet grootschalige steun én een uitwisselingsprogramma worden opgericht, die beiden flexibel genoeg zijn om te passen bij de snel veranderende culturele sector. Dat klinkt oprecht reuze interessant – let’s do it!

Fieldlabs van start

Gisteren is bekend geworden dat er vaart wordt gezet achter het opzetten van de Fieldlab-evenementen. De eerste praktijktest met het organiseren van een coronaproof evenement vindt al plaats op 15 februari, in de Jaarbeurs in Utrecht. In totaal worden er acht tests georganiseerd: het gaat om een zakencongres, een voorstelling van Guido Wijers, twee voetbalwedstrijden, twee concerten in de Ziggodome en twee festivals in Biddinghuizen. De concerten en festivals worden georganiseerd in samenwerking met ID&T en Mojo.

Het doel hiervan is kennisvergaring: de data die voortkomen uit deze tests moet inzicht geven in de manier waarop het publiek zich gedraagt en met elkaar in contact komt bij deze verschillende soorten evenementen. Ook worden de verschillende controlemanieren onderzocht: denk aan coronatesten, temperatuurmetingen of vormen van quarantaine na afloop van het evenement. Na analyse van de data door het RadboudUMC moet op korte termijn duidelijk worden op welke veilige, comfortabele én verantwoorde manieren (hogere aantallen) bezoekers deel kunnen nemen aan evenementen in de toekomst.

Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector (die is verenigd in het EventPlatform), de Alliantie van Evenementenbouwers en de Nederlandse overheid.