Voorlopig geen minimumtarief voor ZZP’er

Het wettelijk minimumtarief van 16 euro per uur is van de baan. Daarnaast heeft het Kabinet besloten dat een zelfstandigenverklaring voor ZZP’ers die meer dan 75 euro per uur vragen niet nodig gaat zijn. Minister Koolmees was al voor de coronacrisis bezig een minimumtarief in te stellen om schijnzelfstandigheid en onderbetaling tegen te gaan.

De reden zou zijn dat deze nieuwe regels te veel administratieve rompslomp met zich mee zou brengen. FNV Zelfstandigen zag al eerder beren op de weg, omdat de vakbond liever geen minimumtarief zag dan een minimumtarief op bijstandsniveau.

Webmodule

Wel is er een module in de maak waarmee opdrachtgevers kunnen checken of iemand wel als ZZP’er ingeschreven staat bij de Belastingdienst. Zo weet een opdrachtgever zeker of hij/zij bijvoorbeeld bepaalde verzekeringen moet regelen. Wel is er veel kritiek op deze module. “En de vragen die op de opdrachtgevers worden afgevuurd zijn dermate ingewikkeld dat opdrachtgevers deze bijna niet kunnen beantwoorden”, zegt Margreet Drijvers van Platform Zelfstandige Ondernemers tegen NOS. “Zolang aan de onderliggende wetgeving niets wordt gewijzigd, zal het bepalen van de arbeidsrelatie altijd ingewikkeld blijven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *