Dat de culturele sector momenteel in zwaar weer zit, moge duidelijk zijn. Direct na aankondiging van de maatregelen op 12 maart, dienden Rob Jetten en Jesse Klaver al een motie in en minister van Engelshoven reageerde hier vaagjes op. Helaas staat er nog altijd niks concreets in de steigers wat de culturele sector kan helpen.
Daarom schreef een aantal brancheorganisaties, waaronder Kunsten ’92 en Federatie Creatieve Industrie, een brandbrief aan het kabinet. Hierin geven zij aan dat bij de culturele organisaties waarmee zij spraken “de wanhoop nabij” is, vooral naar aanleiding van de reactie van minister van Engelshoven. Vanwege het atypische karakter van de culturele sector, vrezen de organisaties voor “regels die niet matchen”, dus dat werknemers, ZZP’ers en organisaties niet in aanmerking komen voor de huidige steunmaatregelen.
“De sleutel ligt in een overbruggings- en garantiefonds dat zowel de liquiditeitsproblemen op korte termijn als de economische schade op middellange termijn kan opvangen, zowel voor freelancers als voor bedrijven en instellingen. Het hangt allemaal met elkaar samen. De sector staat klaar om dit fonds met uw steun, en met de steun van gemeenten, fondsen en publiek op te richten.”
In de Volkskrant publiceerden SP, GroenLinks en PvdA samen met verschillende artiesten, zoals Ali B, Johanna ter Steege en Claudia de Breij een soortgelijke brief. Ook zij roepen op om een steunfonds samen te stellen om de culturele sector, én de vele freelancers die hierin werkzaam zijn, te redden.
In NRC reageerde de minister op de brandbrief: “Ik begrijp heel goed dat we er met deze maatregelen nog niet zijn, we bekijken wat we stap voor stap moeten doen. Het kabinet heeft miljarden uitgetrokken voor generieke maatregelen, waar ook de culturele sector in mee deelt. Daarnaast is er een coulancepakket dat veel liquiditeit geeft aan de gesubsidieerde sector. Nu kijken we samen met de taskforce waar nog maatregelen nodig zijn voor korte en lange termijn.”